תחבורה וקהילה

פרויקט תחבורה וקהילה הוא פרויקט שמסייע לקבוצות תושבים בקידום ושיפור התחבורה הציבורית באיזור מגוריהם.

קבוצות אזרחים, פעילים חברתיים, עובדים קהילתיים ועמותות מקומיות, המעוניינים לקדם ולשפר את התחבורה הציבורית באיזור מגוריהם, מוזמנים לפנות אלינו לסיוע, ייעוץ וליווי.

 

הסיוע מתמקד בגיבוש המטרות האופרטיביות, יצירת קשרים עם מקבלי החלטות, הכשרה, עזרה בכתיבת ניירות עמדה ומכתבים, גיבוש תכנית עבודה, שיווק המסרים, מתן במה בפורומים איזוריים וארציים ובכנסת, שיתופי פעולה עם קבוצות אזרחים הפועלות באותו נושא באיזורים אחרים בארץ, ועוד.

 

לפרטים נוספים transport@transportation.org.il, 03-5660823

 

תחבורה ציבורית הינה שירות בסיסי אשר המדינה אמורה לספק לאזרחיה. תחבורה ציבורית נגישה, בטוחה, וברמת שירות גבוהה תאפשר למרב האוכלוסיות נגישות שווה למקורות הכשרה, תעסוקה ושירותים חברתיים, ובכך תצמצם את הפערים החברתיים-כלכליים בישראל בין אוכלוסיות שונות- לאומית, אתנית, דתית, מגדרית וגיאוגרפית. תחבורה ציבורית, בנוסף, תקטין את זיהום האוויר ביישובים ובכך תעלה איכות החיים והסביבה.

 

תחבורה היום ומחר הקימה את פרויקט תחבורה וקהילה כמסגרת תומכת ליוזמות מקומיות של קידום תחבורה בת קיימא, במטרה להרחיב את תחומי הפעילות לכל יישובי הארץ; להביא לידי ביטוי את צרכי מגוון האוכלוסיות; להדגיש את מרכיב הצדק החברתי בשיח התחבורה הבת קיימא; ולהעצים אזרחים הפועלים עצמאית ללא תלות בארגונים המקצועיים. מתוך אמונה כי לקבוצות אזרחים היכולת להשפיע ולשנות את מערכות התחבורה בסביבתם, הארגון מלכד בפרויקט זה סוכני שינוי מקומיים מרחבי הארץ, ומוביל עמם פורום פעילים המהווה תשתית לפעילות אזרחית כלל ארצית- ראשונה מסוגה בנושא התחבורה.

 

לפרויקט שתי מטרות מרכזיות הכרוכות זו בזו. האחת, עיקרה בצדק חלוקתי: לממש את זכויות האוכלוסיות השונות, ובעיקרן קבוצות מודרות, לחלוקה שוויונית של הטובין הציבוריים ושל הגישה אליהם - באמצעות פיתוח תחבורה ציבורית. השנייה, עיקרה בצדק הליכי: להביא לחלוקה המחודשת באמצעות השתתפות אזרחית של מירב קבוצות האוכלוסייה, ליצור ביניהן הבנה הדדית ודיאלוג ולפעול במשותף מתוך סולידריות חברתית.

 

מבנה הפעילות

הפרויקט כולל מפגשים שוטפים לאורך השנה וכנס מרכזי. המפגשים מספקים לפעילים הכשרה מקצועית ומעשית על-ידי מומחי התחבורה המובילים בישראל, ומהווים מסגרת לפעילים לחלוק ביניהם ניסיון ולפתח ביחד כלים להשפעה. הפורום משמש לאורך הדרך כקבוצת העצמה לפעילים, מספק להם תמיכה מקצועית בהכנת תוכניות פעולה, בניתוח קונפליקטים ובהתמודדות עם חסמים. הכנס המרכזי השנתי מאפשר לפעילים לרתום את אנשי המפתח לקידום התוכניות- נציגי הרשויות וחברות התחבורה הציבורית, ומסייע ביצירת דיאלוג. תחבורה היום ומחר מספקת לפורום את התשתית הארגונית, את ההנחיה הקבוצתית ואת הליווי המקצועי.

 

בין הפרויקטים הנמצאים בעבודה בקהילות השונות:

1. בחיפה פועלת הקבוצה המקומית לשיפור תשתיות התחבורה הציבורית, קרי מידע בתחנות, נגישותן, תדירות ומסלולי הקווים כך שישרתו טוב יותר את השכונות המרוחקות וקישוריות בין האוטובוסים לכרמלית. כל זאת יושג ע"י עבודה לתכנון והגדרת הצרכים המקומיים, ועבודה מול חברות התחבורה הציבורית והעירייה. ראז פרקר, רכזת פיתוח קהילתי בעיריית חיפה, מרכזת את הפעילות, RazP@haifa.muni.il.

 

1. בבקעת הנדיב ואזור ואדי עארה נוצר שיתוף פעולה בין קבוצת התושבים לבין מפעילת התחבורה הציבורית במטרה ליצור דיאלוג ולשפר משמעותית את רמת השרות באזור.

3. בכפר קרע, קבוצת תושבים, 'צעירי כפר קרע לשינוי', מקדמת קו פנימי ביישוב, בתמיכת המועצה המקומית ובשיתוף עם עם משרד התחבורה. הפעילים העלו את דרישותיהם במפגש השני של השדולה לתחבורה בת קיימא בכנסת.

4. באשדוד, שיפור מערך התחבורה הציבורית בעיר בדגש על חיבור הרובעים הצפוניים והדרומיים, והקישוריות לתחנת הרכבת.

5. במכללת תל-חי, לאחר ההצלחה בשנה שעברה להפעיל קוי אוטובוסים בין קריית שמונה והקיבוצים באזור למכללה, ממשיכה קבוצת הפעילים לקדם את התחבורה הציבורית באזור. מטרת הקבוצה היא להעלות את תדירות האוטובוסים, להוזיל את מחירי הנסיעה, להעלות את מספר הנוסעים ולהפעיל קו לילה אזורי.

 

בשיר גאווי, 'פעילי כפר קרע לשינוי', ביום תחבורה ציבורית 2013   ראז פרקר, רכזת הפעילות בחיפה, ביום תחבורה ציבורית 2013
 

עוד דוגמאות לפרוייקטים שעזרנו לקדם אפשר למצוא ב"פרסומים" בצד שמאל של העמוד.

 

ברוח ׳פרויקט תחבורה וקהילה׳, לאחרונה פרסמנו בתחבורה היום ומחר את "המדריך לפעילים". המדריך נועד לסייע לתושבים ופעילים המעוניינים לקדם תחבורה בת קיימא ביישוביהם ובנוי כמדריך פרקטי לפעולה. אנו מאחלים לקוראים הצלחה במימוש הרעיונות והכלים המוצעים במדריך זה ותשמח לסייע וללוות קבוצות תושבים שירתמו לנושא וייקחו על עצמן לקדם פרויקט מקומי.

 

שותפים: